Актуално

Защо да изберем охлаждаща консервация на зърното
Годишно над 20% от прибраната реколта по света се разваля, по данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Основна причина е дейността на насекоми и плесен. Процесът на охлаждане на зърнонасипите ефективно предотвратява тези загуби.

Милиони тонове пшеница, семена, ориз, царевица и други зърнени култури са запазени с помощта на охлаждаща технология. За да намалите рисковете за съхранение на зърно, а от там и разходите си, трябва да овладеете технологията на охлаждане на зърното.

Нека поговорим по-конструктивно:

Процесът на развитие на зърно достига своя пик зрялост по време на прибиране на реколтата. Но то продължава да живее и след прибиране - зърното диша. По-обикновено казано, кислородът се абсорбира, освобождават се въглероден диоксид, вода и топлина, а последствието е загуба на сухо вещество и последващо спонтанно затопляне. С повишаване на температурата и влажността зърното диша по-интензивно. Последиците  са още повече влага,  разпространение на насекоми и плесен, огнища на самозапалване.

Зърното обаче е лош проводник на топлина. Поради своята структура и свойства на повърхността, а също и на слабата топлопроводимост, то предлага идеални условия да бъде охладено. След като веднъж се охлади, остава студено в продължение на дълъг период от време! Топлопроводимостта на зърно със съдържание на влага между 10 и 20% е 0,09 до 0,12 W/mК, докато стената на един стоманен силоз, например, има проводимост от около 45,3 W/mК. Топлината на зърното и топлината, генерирана от дишането му, слабо се разсейват навън. Този проблем се изостря от факта, че въздушните възглавници между зърната осигуряват допълнителна изолация, тъй като кухините съставляват около 40% от обема на зърнонасипа. Ето защо една купчина зърно остава на топло за дълго, но също така и на хладно за дълъг период от време, което е много добре!

След като зърнонасипът се охлади веднъж, следващо охлаждане е необходимо едва след много месеци, дори при тропически условия!

Зърноохладителите са идеални за аериране непосредствено след прибирането на реколтата. Последващото охлаждане с зърноохладител гарантира, че насекоми и гъбички няма да повредят зърното.

• Без риск при дългосрочно съхранение, без загуба на качеството

• Защита от насекоми и тяхната пролиферация

• Защита от мухъл и техните микотоксини

• Намаляване на загубите на дишане

• По-ниски разходи за сушене

 • Успешна битка благодарение на температурния контрол

  Как да се преборите ефективно с насекомите и акарите благодарение на температурния контрол във Вашата зърнобаза.

  В България са известни няколко вида насекоми и акари, вредители на зърното. Акарите живеят активно при температура от 6-12 ℃ до 36-42 ℃. Насекоми като житната и оризовата гъгрица, брашнояда, ръждивочервените и жълти бръмбари издържат и до температура -1,00 до 50 ℃. Независимо в какъв стадий на своето развитие се намират насекомите и акарите, те постепенно загиват, ако продължително се въздейства върху тях с ниски температури. Ефектът от действието на ниската температура е толкова по-силен, колкото по-бързо е охладена зърнената маса. Вредителите загиват и при температури над горната граница.

 • Бата Агро 2015
 • İDMA, Истанбул, април 2015 г. – 6-то Международно изложение за мелнично оборудване за производство на брашно, грис, ориз, царевица, жито, фураж, бобени култури и производствени технологии за храни от тях. "Инфотех-груп" не само показа своята технологична линия, но завоюва нови пазари в Азия и Африка.

 • Гарантирайте качествата на прибраното зърно

  Независимо от вида на складовата база, гаранцията на посевните и технологични качества на прибраното зърно е от преимуществено значение, като решаващи за устойчивостта на всички партиди са влажността, температурата и вентилацията на зърнената маса. Известно е, че вследствие повишаване на топлината и влагата, настъпват процеси на загниване, на размножаване на насекоми и гъбички, запарване и др.

  • Проверката на температурата на складираното зърно позволява да се взимат незабавни мерки срещу самозагряване, самозапалване, похабяване, прорастване, прахообразуване и т.н.

  • Общата влага или неравномерно разпределение на влагата на отделни места из зърнената маса способстват за развитието на инсекти, мухъл и гъбички; плесенясване, гниене и т.п.

  Прилагайки правилните грижи като охлаждане, вентилация и често следене на температурата, Вие гарантирате успешното съхранение, следващите обработки и продажбите!

 • Полезно е да знаете / Есен

  Полезно е да знаете

  С настъпването на есенно-зимния период в прибраните зърнени маси възникват големи температурни разлики, което винаги води до движение на топлина и влага. С повишаване влажността на зърното топлопроводността и конвекцията се увеличават. Кондензът става причина да се ускори самозатоплянето, а още по-често причинява покълване на зърното, ако влажността му достигне 50-70%.

  Ние познаваме тези процеси в зърнените маси и проектираме точно разположението на датчиците за контролно измерване. Много предлагани на пазара системи измерват температурата на зърното през четири метра, докато системата на „ИНФОТЕХ-ГРУП“ ЕООД извършва измервания през два метра (стандартно за всички) или през един метър според желанието на клиента. Това е съществено преимущество за:

  •навременно установяване на “гнезда” на самозагряване;

  •ефективно проследяване на движението на въздушните маси и влагата.

 • Защо да изберем охлаждаща консервация на зърното?

  Годишно над 20% от зърнореколтата в световен мащаб се разваля, такива са данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Основната част от тази загуба е резултат от дейността на насекоми и поникване на плесен.

  Процесът на охлаждане на зърнонасипите ефективно предотвратява тези загуби. Милиони тонове пшеница, семена, ориз, царевица и други зърнени култури са запазени с помощта на охлаждаща технология. За да намалите рисковете за съхранение на зърно, а от там и разходите си, трябва да овладеете технологията на охлаждане на зърното.

  Нека поговорим по-конструктивно:

  Процесът на развитие на зърно достига своя пик зрялост по време на прибиране на реколтата. Но то продължава да живее и след прибиране - зърното диша. По-обикновено казано, кислородът се абсорбира, освобождават се въглероден диоксид, вода и топлина, а последствието е загуба на сухо вещество и последващо спонтанно затопляне.

  С повишаване на температурата и влажността зърното диша по-интензивно. Последиците са още повече влага, разпространение на насекоми и плесен, огнища на самозапалване.

  Зърното обаче е лош проводник на топлина. Поради своята структура и свойства на повърхността, а също и на слабата топлопроводимост, то предлага идеални условия да бъде охладено. След като веднъж се охлади, остава студено за дълъг период от време!

  Топлопроводимостта на зърно със съдържание на влага между 10 и 20% е 0,09 до 0,12 W/mК, докато стената на един стоманен силоз, например, има проводимост от около 45,3 W/mК. Топлината на зърното и топлината, генерирана от дишането му, слабо се разсейват навън. Този проблем се изостря от факта, че въздушните възглавници между зърната осигуряват допълнителна изолация, тъй като кухините съставляват около 40% от обема на зърнонасипа. Ето защо една купчина зърно остава продължително на топло, но също така и на хладно дълго време, което е много добре!

  След като зърнонасипът се охлади веднъж, следващо охлаждане е необходимо едва след много месеци, дори при тропически условия!

  Зърноохладителите са идеални за аериране непосредствено след прибирането на реколтата. Последващото охлаждане с тях гарантира, че насекоми и гъбички няма да повредят зърното.

  Използваето на зърноохладители има някои предимства от гледна точка на икономическата ефективност:

  • Без риск при дългосрочно съхранение, без загуба на качеството

  • Защита от насекоми и тяхната пролиферация

  • Защита от мухъл и техните микотоксини

  • Намаляване на загубите на дишане

  • По-ниски разходи за сушене

АДРЕС

 • “Инфотех-Груп” ЕООД
 • ул.”Капитан Г. Мамарчев” 1-7
 • София 1510, България
 • Телефон: +359 888 222 478
 • Телефон: 0700 10 508
 • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.